Datum: 07.08.2022

Jak proti inflačnímu zdražování

Inflační zdražování likviduje úspory občanů, ale i důvěru k domácí měně. Je největším nebezpečím, protože ničí důvěru ve stát u běžných pracujících lidí, kteří v důvěře ve stát a jeho měnu šetřili. Nechtějí na úrocích zbohatnout a nechtějí investovat, protože tomu nerozumí. Chtějí jen, aby hodnota, kterou dnes mají v penězích, byla stejnou hodnotou zítra.

Boj proti inflačnímu zdražování je prioritou nejvyšší a nic jej nesmí zastínit. Součástí boje s inflačním zdražováním musí být i náš přístup k hospodářským sankcím proti komukoliv, daním a zbrojním výdajům.

Sankce

Inflace je z valné části vyvolána zvýšením cen ropy a zemního plynu. Protiinflačním úkolem je kupovat na světovém trhu tyto produkty co nejlevněji od kohokoli. Proto je nutné odmítnout sankce, které nám ropu a zemní plyn zdražují a Číně a Indii zlevňují. Proč máme našimi vysokými cenami podporovat čínské a indické hospodářství?

Je správné kupovat tyto produkty přímo od producentů a ne od zprostředkovatelů s přirážkou. Z ekonomického hlediska je jedno, zda zaplatíme za plyn určitou částku v eurech, dolarech či rublech. Rozhodující je, jak je tato částka vysoká. Důležité je, aby byla co nejnižší bez ohledu na měnu. Bude-li americký zemní plyn levnější, kupujme americký. Bude-li levnější ruský, kupujme ruský. Je jedno, zda plyn doputuje potrubím Nord Stream 1 nebo vedle ležícím Nord Stream 2. Sankce, které nás poškozují a které roztáčí inflační zdražování, jsou sankce pro nás nesmyslné.

Daně, elektřina a zelený úděl

Pakliže vedle ropy, zemního plynu přispívá k růstu inflační drahoty nejvíce cena elektřiny, nesmí k růstu cen přispívat stát daněmi. Stát nesmí na chudnutí obyvatel inflací vydělávat. Proto je správné zrušit spotřební daň na benzín a naftu, která činí v litru benzínu přes 11 Kč a navíc ještě stát získává i DPH. Je správné zrušit daň ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. Tím se sníží ceny pohonných hmot, zemního plynu a elektřiny, které se promítají do cen všeho. To bude zásadní protiinflační opatření proti zdražování.

Nevyrábíme méně elektřiny, než před rokem. Světové zásoby ropy i zemního plynu jsou značné. Jejich zdražení není výsledkem jejich faktického nedostatku, ale politiky. Musíme tedy politiku změnit. Odmítnout všechny zelené úděly a ideologické požadavky, které zdražují energii. Řada těchto špatných politických rozhodnutí, včetně zavedení spotřebních daní na elektřinu, uhlí a zemní plyn, je nařízena Evropskou unií. Dokud nezmění svou chybnou politiku, je správné informovat občany, kdo jim co zdražil. Jako na rozhlednách visí cedule, že byly vybudovány z evropských dotací, lze v cenách za elektřinu, plyn a jiné věci uvádět, o jakou částku je cena dražší kvůli Evropské unii. Lidé mají právo vědět, kdo drahotu způsobil.

Zbrojní výdaje a státní dluh

Faktorem růstu inflace je zadlužování státu. Je nesmyslné v době chudnutí obyvatelstva vydávat obrovské výdaje na zbrojení. Nákup amerických stihaček a další zbrojní nákupy v době zdražování potravin jsou nelidským mrháním. Ušetřené peníze užijme na snížení státního dluhu. Pokud si vláda Petra Fialy chtěla na drahé zbrojení půjčit, ušetříme státnímu dluhu tím, že se nebudeme zadlužovat. Pakliže měly být výdaje hrazeny přímo ze státního rozpočtu, dejme tyto peníze na splacení státního dluhu.

[ zpět ]