Datum: 23.03.2011

Bohumil Fišer, 22. 10. 1943 – 21. 3. 2011

Bohumil Fišer dosáhl vrcholné kariéry v oblasti lékařské vědy. Vystudoval brněnskou lékařskou fakultu roku 1966 a svou profesní vědeckou kariéru spojil s jejím Fyziologickým ústavem, jehož byl dlouholetým přednostou. V roce 1989 se stal docentem a v roce 1995 profesorem na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Publikoval přes 700 odborných textů, zvláště z oboru fyziologie a výzkumu srdce. Přitahovala ho však politika a i zde dosáhl jako sociální demokrat významné pozice ministra zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana v období 9. 2. 2000 - 12. 7. 2002. Je držitelem rekordu, protože žádný ministr zdravotnictví nevydržel od listopadu 1989 ve funkci déle. To vypovídá o kvalitách Bohumila Fišera i o těžkosti správy tohoto rezortu. Za svou prioritu si dal zvýšení platů lékařů i sester bez zvýšení spoluúčasti pacientů, což se mu podařilo díky tlaku na ředitele nemocnic, aby ve prospěch platů omezili nehospodárné nákupy služeb i zboží. Po skončení ministerské funkce zastupoval stát ve Světové zdravotnické organizaci a působil v bruselském Vědeckém výboru pro zdraví a alkohol při Komisi Evropské unie. Říkával: „Úměrné pití alkoholu je zdraví prospěšné.“. Měl rád dobrá moravská vína, která jsme často koštovali.

Bohumil Fišer byl i členem Zastupitelstva města Brna. Toto město, kde se narodil a prožil celý život, měl rád. Fišerův zájem o politiku symbolicky dokládá, že kniha Úvahy o politice vydaná Joštovou akademií v Brně, která vyšla 5 dnů před jeho smrtí, se nezabývá lékařskou vědou, ale politikou. Kniha obsahuje text Bohumila Fišera Politika z pohledu přírodovědce, jenž přináší čtenářům netradiční názor na politické děje v širším historickém kontextu z pohledu člověka, který je lékař. Práce dokazuje jeho výbornou znalost společenských věd.

Bohumil Fišer byl autoritou pro mnohé sociální demokraty v Brně, kde se roku 1993 stal členem sociální demokracie. Uznáván byl i představiteli jiných stran na brněnské radnici. Je příkladem dobrého politika i úspěšného vědce s velkou schopností správně pojmenovat a vystihnout podstatu složitých politických dějů. Úmrtím Bohumila Fišera odešel slušný člověk, který mnoha lidem pomohl a nikomu neublížil.

 

Publikace Bohumila Fišera: http://www.muni.cz/people/2725/publications?lang=cs

[ zpět ]