Datum: 29.05.2010

Spor o občanství

Maďarsko-slovenský spor o občanství Maďarů žijících na Slovensku se dotkne i slovenských občanů u nás. Jde o důsledek změny slovenského zákona o státním občanství přijaté 26. 5. 2010 v odvetu za maďarský zákon umožňující všem příslušníkům maďarské národnosti získat maďarské občanství. Slovensko přijalo omezení dvojího občanství, které platilo u nás od roku 1993, kdy občan, který na svou žádost získal cizí občanství ztrácel automaticky naše.

Později však byl tento princip oslaben především vůči bývalým československým občanům, kteří měli slovenské občanství a žili u nás. V roce 1999 bylo naším zákonem umožněno, aby slovenští občané žijící v Čechách, na Moravě a ve Slezsku získali naše občanství zvláštním prohlášením, kdy není nutné se zřeknout dosavadního slovenského občanství z pohledu našeho práva.

Nově slovenský zákon i na slovenské občany žijící v Čechách, na Moravě a ve Slezsku stanoví, že pokud získají jiné státní občanství, ztrácejí slovenské. Ztráta slovenského občanství je spojována se ziskem jiného občanství na žádost, prohlášením či jiným úkonem dotčené osoby. Výjimka platí jen pro smíšené sňatky. Slovensko-maďarský spor fakticky zrušil možnost dvojího občanství pro bývalé občany Československa a dnes slovenské občany, kteří žijí u nás a chtějí získat naše občanství, ale nechtějí se vzdát původního a tak udržovat vztah k státu, kde se narodili. Změna se zpětně nedotkne těch, kteří již dvojí občanství mají.

[ zpět ]