Datum: 18.09.2022

Fialův projev: protizákonný a v odírání lidí se bude pokračovat

Projev předsedy vlády Petra Fialy 18. 9. 2022 potvrdil, že energetickou drahotu účinně řešit neumí a že je schopen pro udržení moci porušovat zákony.

Energetická drahota

Vládní zastropování cen elektřiny na 6 korunách za kWh, přičemž pro občany bude ve skutečnosti asi za 8-9 Kč, je přiznáním neschopnosti Fialovy vlády řešit příčinu drahoty. Tyto ceny jsou likvidační pro řadu průmyslových podniků a ohrožují naše hospodářství.

Příčinou drahoty je, že Německo přijalo ideologii klimatického alarmismu a rozhodlo se opustit levnou výrobu elektřiny v atomových a uhelných elektrárnách, kde u nás výrobní cena jedné kWh elektřiny stojí 30-80 haléřů, a nahradit ji drahou výrobou v plynových elektrárnách. Zároveň Německo využilo svého imperiálního postavení v Evropské unii a systémem cen na své energetické burze přenáší tyto své náklady do cen v jiných státech, které elektřinu vyrábí podstatně levněji, což je i náš případ. Proto kWH stojí dnes přes 10 Kč. Za drahou energii u nás nemůže Putin, jak řekl Fiala. Žádnou elektřinu z Ruska nekupujeme a levně vyrábíme větší množství, než spotřebujeme. Za drahou elektřinu může Německo a Fialova vláda.

Ideálním řešením drahoty je, že se Německo vrátí k levné výrobě elektřiny v atomových elektrárnách, což nemůžeme ovlivnit. Naší účinnou odpovědí však může být odmítnutí vazby ceny elektřiny u nás na ceny německé burzy. Přestaneme se podílet na nákladech, které si Německo samo způsobilo přechodem na drahou výrobu elektřiny. Aby k tomu došlo, musíme mít vládu, která se chová jako vláda svrchovaného státu a ne jako závislá vláda protektorátu. Fiala projevem potvrdil, že je představitelem Bruselu a Berlínu poddané politiky. Řešením není vládní reklama na sociální dávky. Fialova vláda vyzývá lidi, ať jdou pro sociální pomoc. Ovšem do úzkých se lidé dostávají díky vládní neschopnosti prodávat na domácím trhu domácí elektřinu za cenu s přiměřeným a ne nepřiměřeným ziskem.

Odmítněme vysávání peněz našich lidí na placení hloupé německé energetické politiky. Prvním krokem je výměna bruselského a berlínského vazala v křesle premiéra za premiéra lidu Čech, Moravy a Slezska.

Porušení pravidel férové volební soutěže

Fiala ve svém projevu neřekl nic nového. Vše už bylo známo. Šlo jen o obhajobu vládní politiky. Učinil tak v hlavních televizních stanicích v rozhlase v době 5 dní před senátními a komunálními volbami. Jde o porušení rovnosti přístupu ke kandidujícím politickým stranám v době volební kampaně. Zákon předpokládá vedení kampaně v televizi v případě poslaneckých voleb, ne senátních a komunálních.

Byla narušena férovost volební kampaně vážným způsobem vzhledem k zapojení všech hlavních televizí a celostátního Českého rozhlasu. Fiala ukázal, že pro udržení moci bude užívat nezákonné prostředky. Že vláda kašle na ústavní základní práva lidí prokázala Fialova vláda již v únoru 2022, kdy se podílela na podloudném vypnutí vládě nepohodlných webů.

Na ohrožení regulérnosti voleb se však podílely i projev vysílající televize a rozhlas. Nápravou je, že uznají potřebu vyváženosti a umožní ve stejném rozsahu vystoupení představitelů parlamentní opozice - ANO a SPD.

Zdeněk Koudelka, kandidát na senátora za SPD Trikolora Moravané, obvod Brno 58.

[ zpět ]