Datum: 12.02.2007

Komory a členství

Diskuze o povinném členství v lékařské komoře dopadá na i jiná povolání. Samosprávné komory jsou i u jiných profesí (advokáti, exekutoři, notáři, patentoví zástupci, daňoví poradci, veterináři, architekti, stavební inženýři). U všech vychází samospráva ze stejných principů - povinné členství, disciplinární pravomoc nad všemi příslušníky profese, správa profesních věcí, které jinak spravují státní úřady. Výrazná zákonná změna u jedné profese otevře tutéž otázku u profesí jiných. Proto změna má být zvažována z obecnějších hledisek. Problém je především u lékařské komory, kde je vliv komory i mimo správu vlastní profese na jiné oblasti zdravotnictví.

Evropa zná různé modely. Někde profesní samospráva zahrnuje i jiná povolání, jinde neexistuje. Středoevropská samospráva vychází z pojetí, že stát reguluje samosprávu zákonem a soudy. Tedy samospráva není nezávislá na státu, ale omezeně jen na správních úřadech moci výkonné. Samosprávné komory si platí správu z vlastních prostředků a tím šetří státní rozpočet, než kdyby stejné agendy vykonávaly za státní peníze správní úřady. Samosprávné komory zřízené zákonem odlišuje od spolků povinné členství a disciplinární pravomoc. Zrušení povinného členství má vliv na disciplinární pravomoc. I u dobrovolného členství lze zachovat disciplinární pravomoc komor vůči všem příslušníkům profese, ale legitimní bude jen, pokud při dobrovolném členství zůstane v komoře většina příslušníků stavu. Pokud bude zrušena disciplinární pravomoc vůči všem příslušníkům profese, pak ztrácí smysl, aby samosprávná komora byla veřejnou institucí zřízenou zákonem, fakticky se stává běžným spolkem. Je však pravdou, že obdobné postavení mají Hospodářská a Agrární komora, které původně měly mít povinné členství. Zavedení dobrovolného členství bez disciplinární pravomoci a skutečnost, že se v nich sdružuje menšina podnikatelů, vedly k jejich malé faktické odlišnosti od jiných sdružení podnikatelů.

Samosprávné komory jsou u nás tradiční. Zlevňují správy státu a jsou prvkem dělby moci v rámci exekutivy pod heslem, že spravovaní se spravují sami. Je správné zachovat jednotné principy pro všechny samosprávné komory. Komory s povinným členstvím se mají soustředit na správu vlastní profese a nevstupovat do jiných veřejných věcí, na které je velmi rozdílný názor členů.

[ zpět ]