Datum: 17.02.2011

Nadstandard se Slovenskem

Od rozdělení Československa všechny vlády ujišťovaly, že chtějí mít se Slovenskem nadstandardní vztahy. Proto jsme měli zastoupení nejen v Bratislavě, ale i v Košicích. Původně to byl generální konzulát, jenž byl bohužel roku 2005 snížen na úroveň Českého centra, které má propagovat náš stát v zahraničí a spolupracovat s krajany. Ministerstvo zahraničí však chce k 28. 2. 2011 zrušit i košické České centrum. Zastupitelské úřady v zahraničí neslouží jen politice vlády, ale podporují naše obchodní i kulturní zájmy a soustřeďuje se kolem nich krajanský život.

Argumentuje se šetřením financí. Přitom náš stát jako jeden z nemnoha z celkového množství států má otevřeno velvyslanectví v Kosovu. V územním útvaru, který uznala vláda Mirka Topolánka. Zatím jeho samostatnost nebyla uznána Organizací spojených národů. V Kosovu přitom žádná trvale usedlá krajanská komunita nežije a rovněž o významnosti a ekonomické stabilitě tohoto území se nedá hovořit. I pro hájení obchodních zájmů jsou důležitější jiné státy, snad s výjimkou toho, kdyby někdo chtěl pomoci v obchodu s lidskými orgány, o němž se neustále hovoří ve spojení s představiteli Kosova.

Tvrzení Ministerstva zahraničí, že zajistí dosavadní aktivity Českého centra v Košicích z našeho úřadu v Bratislavě, je podivné. Sami obyvatelé východního Slovenska poukazují na velkou vzdálenost z Bratislavy do Košic, čímž nemyslí jen kilometry, ale i přehlíživý postoj bohatého centra k periferii. Zrušením Českého centra se popírá proklamovaná nadstandardnost vztahů se Slovenskem.

[ zpět ]