Datum: 13.10.2008

Strach z mezinárodního práva

Valné shromáždění Organizace spojených národů rozhodlo, že Mezinárodní soudní dvůr posoudí, zda vyhlášení samostatnosti Kosova je v souladu s mezinárodním právem. Česká republika se hlasování neúčastnila. Mezinárodní právo přitom chrání malé státy, které nemají mocné armády. Mocnosti občas za užití síly porušují mezinárodní právo. Pokud však malé státy nebudou mít právní jistotu v mezinárodních vztazích, ztratí záruku existence. Je dobré neřešit mezinárodní spory vojensky, ale jejich předložením soudu. Jinak se vracíme do středověku, kdy jediným limitem agrese byla nejistota válečného úspěchu.

Posouzení problému Kosova mezinárodním soudem je bezpečnostním přínosem. Ať bude výsledek jakýkoli a ihned vše nevyřeší, bude mít dopad na budoucí chování států. Soud nově definuje vztah práva na sebeurčení národů a práva na integritu státu a k tomu budou aktéři mezinárodních vztahů přihlížet při řešení obdobných sporů. Budoucí bezpečnost bude více stát na mezinárodním právu a ne na konkrétních spojenectvích, kdy se právní názory mění případ od případu. To, že může dojít k odtržení určitého území od státu, je realitou. Podstatné je, aby každý věděl, jaká bude reakce světového společenství. Hovoří se o odtržení některých bolívijských provincií  a s účinnou kontrolou svého území má problém i kolumbijská vláda. K uznání nových států však nemůže být přistupováno rozdílně s tím, že bolivijské separatisty uznají proamerické režimy, jelikož jsou podporovány USA, a kolumbijské nikoli, jelikož USA podporují kolumbijskou centrální vládu.

Rozhodnutí soudu nebude proamerické, proruské či pročínské. Každá z mocností je totiž angažována ve více sporech, k nimž přistupuje z různých pozic, jak se to hodí. Podpoří-li soud právo na sebeurčení národů, budou v případu Kosova spokojeny USA, jistě ne Rusko a Čína. Ale při aplikaci tohoto právního přístupu na Abcházii a Jižní Osetii bude spokojeno Rusko, určitě ne USA. A to je dobře, jelikož mezinárodní právo musí platit stejně, bez ohledu na aktéry. Omezení zvůle mocností je přínosem pro malé státy. Nyní končí hegemonie USA a příští svět bude charakterizován působením více velmocí a dodržování stálých pravidel mezi nimi, je podmínkou nové mezinárodní bezpečnosti. Je nutné odmítnout strach z mezinárodního práva a mezinárodních soudů a naopak podpořit tuto cestu řešení konfliktů.

[ zpět ]