Datum: 30.07.2008

Změna soudní soustavy

Opět se oprašuje plán zrušení vrchních soudů a státních zastupitelství, jež jsou zařazeny ve čtyřstupňové soustavě – okresní, krajské, vrchní a nejvyšší. Roku 2000 byl návrh Poslaneckou sněmovnou zamítnut, neboť neřešil problém dlouhodobosti soudního řízení. Čtyři stupně vznikly za monarchie a osvědčily se za Československa. Jen roku 1950 byly vrchní soudy zrušeny, což bylo společně s přesunem Nejvyššího soudu z Brna do Prahy motivováno snahou o penzionování novému totalitnímu režimu nepohodlných soudců. V době politické oblevy a federalizace Československa bylo roku 1968 rozhodnuto o obnově čtyřstupňové soustavy. Pod československým Nejvyšším soudem vznikly dva nejvyšší soudy republik. Po rozdělení Československa se republikový nejvyšší soud přejmenoval na Vrchní soud v Praze pro Čechy a 1996 vznikl Vrchní soud v Olomouci pro Moravu a Slezsko.

V řadě států naší velikosti je soustava čtyřstupňová, přestože soudní řízení je třístupňové (soudy nalézací, odvolací, dovolací). Většina řízení začíná u okresních soudů, ale některá u soudů krajských, a to především složitá, která se vyskytují řídce. Stejně jako v nemocnici je dobrý lékař, který určitou věc operuje často, i soudce získává specializaci tím, že určité spory řeší opakovaně a dlouhodobě zná příslušnou judikaturu. To si uvědomili na Slovensku, kde je třístupňová soustava. Z důvodu specializace stanovili, že věci, které začínaly na kraji, začínají sice u okresního soudu, ale jen u toho, který sídlí v krajském městě a má působnost pro celý kraj.

S tím nyní počítá návrh soudní změny u nás vycházející ze soudní organizace z doby Klementa Gottwalda, jež se stala inspirací i pro vznik 14 malých krajů. Tabule vrchního soudu se zahodí, nikoli jejich budovy, soudci a jiní zaměstnanci. Ti se přesunou na krajský soud, jinak budou dělat to samé. Krajský soud se rozdělí na krajský soud, který se tak bude jmenovat a bude řešit odvolání, a na soud s působností pro kraj řešící prvoinstanční věci, ale s názvem okresní soud. Pro občana se nic nemění. Jen nebude moci věřit názvům – některý soud s působností krajskou bude okresní. Plánovaná změna ruší tradici čtyřstupňové soudní soustavy, vyžádá si náklady na realizaci a přitom nezrychlí soudní řízení.

[ zpět ]