Datum: 30.03.2022

Srbská neutralita k válce na Ukrajině

Srbsko je v rusko-ukrajinské válce neutrální. Podle mezinárodního práva musí být účastníky války i jejich podporovateli neutralita respektována.

Neutrální stát může udržovat s valčícími státy dosavadní vztahy, včetně hospodářských. Jeho neutralita nezavazuje jeho občany. Ti se mohou hlásit do boje za válčící strany. Jen je povinnost neutrála to umožnit vůči všem stranám konfliktu, nebo vůči žádné straně. Jde o zákaz výhod pro jednu stranu. Nestrannost nedodržely USA za první a druhé světové války, kdy zprvu vyhlásily neutralitu, ale podporovaly bojující Británii, či frankistické neutrální Španělsko, podporující Německo za druhé světové války.

Srbsko jedná podle mezinárodního práva. Přesto je tlačeno, aby zavedlo sankce proti Rusku, například omezení leteckého spojení s Ruskem. Jde o projev imperiální politiky. Podstatou imperiální politiky je nucení slabšího státu, k převzetí politiky silnějších států bez ohledu na vlastní zájmy. Letecké spojení s Ruskem má totiž i Turecko, Čína, Indie, ale ty nejsou nuceni jej omezit, prostě si to jiní vůči nim nedovolí. Naopak rusko-turecká letecká doprava vzroste, až v létě Rusové zamíří na dovolenou v Turecku.

Srbsko si pamatuje, že USA, Británie, Německo, Francie a některé další státy NATO jej v roce 1999 letecky napadly, aniž by na ně Srbsko zaútočilo a aniž by k tomu útočící státy měly svolení Rady bezpečnosti OSN, s cílem oddělit Kosovo od Srbska. Srbsko odmítá, že když dopadaly bomby na Bělehrad, šlo o bomby humanitární, zatímco, když je bombardován Kyjev, jde o bomby nehumanitární. Bomby jsou vždy nehumanitární a válka je válka. Pakliže se prezident Miloš Zeman za bombardování Srbska a Černé Hory omluvil, plyne z toho, že máme respektovat právo Srbska všechny útoky v rozporu s mezinárodním právem hodnotit stejně a ne, jak se to v daném případě komu hodí. Srbský prezident Aleksandr Vučić to vystihl slovy, že odsoudí postup Ruska při uznání samostatnosti Doněcka a Luhanska, až ukrajinský prezident Zelenskyj odsoudí válečný útok na Jugoslávii 1999 vedoucí k odtržení Kosova od Srbska. Je právem Srbska, aby se k jiným chovalo tak, jak oni se chovají k němu.

[ zpět ]