Datum: 04.11.2021

Pražská vojenská nemocnice a zákaz návštěvy premiéra u prezidenta

Pražská vojenská nemocnice zakázala návštěvu předsedy vlády u prezidenta republiky, protože je kvůli covidu obecný zákaz návštěv. Prokázala tím neschopnost plnit péči o hlavu státu a neúčelnost trojího očkování proti covidu.

Pražská vojenská nemocnice pečuje o zdraví prezidenta republiky. Je to trvalý úkol. Proto musí být připravena na situaci, kdy prezident bude vykonávat své ústavní pravomoci z nemocnice. Prezident republiky nemůže být podroben běžnému nemocničnímu režimu, včetně přijímání návštěv ostatních ústavních činitelů. Pokud pražská vojenská nemocnice není schopna v rámci léčení zajistit výkon pravomocí prezidenta, měla by ji být péče o hlavu odebrána a svěřena vojenské nemocnici v Brně či Olomouci nebo jiné civilní nemocnici.

Představa, že by americkému prezidentovi zakázala nějaká nemocnice např. schůzku s ministrem obrany či zahraničí, je nemyslitelná. To platí i pro jiné hlavy státu. Ovšem takový zákaz je nesmyslný i u jiných představitelů státu. I kdyby byl hospitalizován předseda vlády, ať Andrej Babiš či Petr Fiala, musí mít možnost se setkat s některým ministrem, pokud to považuje za důležité např. při řešení nějaké krizové situace. Postup pražské vojenské nemocnice je návratem švejkovství do našich vojenských institucí.

Návštěvy i přes obecný zákaz návštěv mohou být i u běžných pacientů např. v případě, že by pacient v nebezpečí života žádal o kněze nebo o právníka kvůli sepisu závěti. Vždyť do velkých nemocnic chodí i přes zákaz návštěv řada ambulantních pacientů, dodavatelů léků, prádla atd.

Pražská vojenská nemocnice ví, že předseda vlády Andrej Babiš se nechal již třikrát očkovat proti covidu. Zákaz jeho návštěvy hodnotím tak, že trojité očkování proti covidu toliko na lejno dobré jest.

[ zpět ]