Datum: 27.10.2021

Platy představitelů státu

Mnoho lidí se rádo otře o poslance a senátory. Ale bez poslanců není demokracie. Pokud by vykonávali své funkce bezplatně, bude politika vyhrazena bohatým, kteří mohou žít ze svého majetku.

Andreje Babiše výše premiérského platu nezajímá. Ovšem, kdyby Masaryk nebyl placen, těžko by mohl být prezidentem. Něčím by se musel živit. Naopak nějaký arabský ropný šejch by naše prezidentství vzal i bezplatně.

Platy představitelů státu jsou odvozeny z průměrné mzdy v národním hospodářství. Rostou-li mzdy, rostou i představitelům státu. Pokud se platy nezvyšují učitelům, lékařům, hasičům, nerostou ani jim. Pokud by mzdy klesly, klesnou i poslancům. Vazba na mzdy všech ostatních lidí je správná a rozumná.

Takto je placeno asi 4 800 osob. Přes 90% z nich jsou státní zástupci, soudci a právníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dnes má 281 poslanců a senátorů menší plat než tisíce soudců a státních zástupců. Členové vlády, Parlamentu i Nejvyššího kontrolního úřadu jsou nezbytní pro demokratický stát. Náročnost pozice prezidenta či ministra je více hodna ocenění než pozice ředitelů státem ovládaných podniků, kde odměny překračují platy představitelů státu. Význam poslance není menší než ředitele odboru na ministerstvu nebo redaktorů České televize. Pokus zmrazit platy jen drobné skupinky lidí placené státem, je pokusem zalíbit se bez rozumného důvodu.

[ zpět ]