Datum: 17.04.2021

Občanky k něčemu

Občanské průkazy slouží státu i lidem samotným. Je mnoho situací, kdy musíte vědět, s kým jednáte. Ať prodáváte auto či jste měli autonehodu. Ale tento účel občanských průkazů vláda oslabuje. Nové občanky mají mít méně psaných údajů. Státního aparátu se to nedotkne, protože se údaje skryjí v čipech, které policista s pomocí techniky přečte. Ne však běžní lidé.

Dříve občanským průkazem prokázal rodič své dětí, protože měl v průkaze údaje o nich. Děti si mohl zapsat do pasu a cestovat s nimi i bez jejich pasů. To bylo zrušeno a zavedly se dětské pasy. Prý kvůli únosům dětí. Tak všichni rodiče byli postiženi byrokracií dětských pasů, protože si promile rodičů „unáší“ děti. Ovšem i dnes nějaký rozvedený rodič s dítětem odjede. Chudáci policisté mají poznat, že půlroční mimino na fotce v pase je to, které na ně mžourá z kočárku.

Občanský zákoník říká, že se manželé mohou v běžných situacích zastupovat. Jak však na poště prokázat, že vaše manželka je právě ta Martina, která tam má uloženou zásilku, kterou může podle zákona vyzvednout manžel, když již údaje o manželce v občance nejsou. Dříve lidé s omezenou svéprávností to měli v občanském průkazu uvedeno. Jak bránit tomu, že s námi smlouvu nesjedná někdo, kdo tak učinit nemůže, když z občanky to nezjistíme?

Zmizet má rodné číslo. Chyba prý je, že lze z něho vyčíst datum narození. Ale spousta lidí zná naše datum narození, protože to s nimi slavíme. Datum narození slouží k určení jedince, bydlí-li na stejné adrese dvě osoby téhož jména. Nikdo nechce být zatčen, protože si jej policie splete se jmenovcem o poschodí níže. Rodné číslo si lidé díky datu narození pamatují. Přesto je nahrazováno čísly, která každý úřad stanoví dle svého, a nejsou zapamatovatelná. Boj proti rodným číslům je nerozumný. Líbí se genderovým ideologům, protože rodné číslo obsahuje i pohlaví a zná jen muže a ženy. Vadí těm, kteří znají tolik pohlaví, kolik si jen lze přát.

Některé údaje by mohly být zapisovány dobrovolně. Kdo se za manželku a děti nestydí, si je zapíše a bude mít jednoduší život v řadě situací. Vláda změnou občanských průkazů oslabuje právní jistotu, neboť lidé musí vědět, kdo je ten, jenž s nimi chce jednat.

[ zpět ]