Datum: 04.04.2021

O svobodě jako smyslu Trikolóry

Po odchodu Václava Klause ml. z čela Trikolóry v březnu 2021 se objevily úvahy o její další existenci. V politice jsou strany charismatických vůdců i strany se silnou ideovou podstatou.

Výhodné je, když se oba prvky doplňují. Takovými stranami byla Občanská demokratická strana za Václava Klause staršího nebo sociální demokracie za Miloše Zemana. Strany silných vůdců zpravidla oslabí až do nevýznamnosti po odchodu hlavního představitele. Strany založené na ideji zpravidla přežijí změny ve vedení.

Hlavní ideou Trikolóry je ochrana svobody. Svoboda má smysl. Ale s výjimkou dob, kdy jsou svrženy režimy krajně nesvobodné, si hodnotu svobody uvědomuje jen menšina společnosti. Většinu nezajímá, nebo ji bere jako samozřejmost, kterou netřeba střežit a ve volbách volit strany, které ji chrání. Nepřekvapuje, že Trikolóra netrůní na špici volebních preferencí.

Přesto má smysl dát možnost voličům, kteří chtějí ve volbách hlasovat v souladu s přesvědčením o důležitosti svobody, volit Trikolóru. Přestože Trikolóra není bohatou stranou oligarchy a není na špici předvolebních průzkumů, má smysl hlásat, že svět se ještě nezbláznil, a hlásit se k hodnotě svobody a zdravého rozumu.

Má smysl říci, že se nenecháme komandovat Gretou. Že považujeme za hloupost příkaz nosit roušku na prázdné ulici, kde nelze nikoho nakazit, protože tam nikdo není. Že jsme proti zákazu cestování mezi okresy a nočního vycházení. Že odmítáme rozsáhlé zákazy vlády, aniž by je mohla jednotlivě rušit Poslanecká sněmovna. Že jsme proti označování těch, kteří se nechtějí očkovat proti covidu za hlupáky, jestliže účinnost očkování je omezena a hovoří se o nutnosti každoročního přeočkování. Nenařídí-li stát některé očkování jako povinné, nelze ho vynucovat. Každý má právo rozhodnout se ano či ne. Očkování proti covidu není to samé jako tradiční dlouhodobě působící povinná očkování.

Bylo by chybou vzdát snahu o zachování svobody a čekat jako ovce až budeme zbaveni jejich zbytků. Přestože ne každá bitva je bitvou vítěznou, je správné za svobodu bojovat. Proto má smysl Trikolóra.

[ zpět ]