Datum: 02.12.2016

Hanobení státního zastupitelství jako zločin

Dne 30. 11. 2016 vydal soudce Městského soudu v Brně Libor Hanuš příkaz k domovní prohlídce bytu Shahrama Abdullaha Zadeha na návrh Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Vedle údajného ovlivňování svědků je uveden jako důvod diskreditace orgánů činných v trestním řízení. Hanobení prezidenta republiky trestné není, ale hanobení orgánů činných v trestním řízení ano? Řekne-li se, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je skupina zneužívající moc, je to pravda nebo je to hanobení státního zastupitelství anebo obojí? 

V zákoně trestnost diskreditace státního zastupitelství nenajdeme. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se diskredituje samo svou činností, kterou hodnotím jako zneužívání moci. Avšak nelze očekávat policejní vyšetření podezření za tyto činy, jelikož případná trestní oznámení vedení státního zastupitelství může zamést pod koberec. Proto je důležité, aby Poslanecká sněmovna vyšetřila protiprávní činnost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci nejen v kauze policejní reformy, ale i v dalších kauzách. Je také důležité, aby Parlament změnil zákon tak, že promlčecí doba zneužívání pravomoci státním zástupcem neběží, pokud je státní zástupce ve funkci a může věc ovlivnit ve svůj prospěch.

Zřejmě i ve vedení státního zastupitelství jsou někteří zděšeni činností vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana. Zaslechl jsem, že se připravuje jeho uklizení na teplé místečko na Nejvyšším státním zastupitelství. Je-li to pravda, ukáže budoucnost.Bude zajímavé, zda policie začne takové přidělení trafiky stíhat jako korupční jednání. Obdobně stíhalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci některé poslance za to, že se vzdali mandátu a odešli na jiné pozice.

Shahram Abdullah Zadeh je znám svou aktivní obhajobou a netajil se, že očekává sankci za to, že poukazuje na nezákonnost státního zastupitelství ve své věci i ve věcech jiných. Skvěle zesměšnil pokus státního zastupitelství držet jej ve vazbě pro údajné vydávání do Íránu, který o to nežádal a kam jako státní občan České republiky nemůže být vydán bez svého souhlasu. Dnes by se snad již nenašel státní zástupce, který by zavíral občany s odůvodněním, že je chce někam vydat. Boj proti zločincům v taláru je těžký. Pro hájení práv lidí udělal Zadeh víc než ministr, údajně pro lidská práva Dienstbier za celou dobu svého přežívání ve funkci. Ovšem ani  při debaklu našeho státu v případě Yekta Uzunoglu nebyl za zneužití moci nikdo potrestán.

Související články:

Zneužívání moci ve státním zastupitelství.

Lež Krajského státního zastupitelství v Brně.

Až na dno práva.

Žaluji vedení státního zastupitelství.

Obhajoba obhajoby.

Musí se bát všichni.

Nezákonnost trestního řízení a novináři.

Justiční kabáty ostudy.

 

[ zpět ]